Cała prawda o wpływie jajek na układ krążenia

Cała prawda o wpływie jajek na układ krążenia

Jaja należą do produktów spożywczych, które wzbudzają wiele kontrowersji. Ze względu na zawartość cholesterolu, do niedawna zalecano ograniczanie ich spożycia. Obecnie często mówi się o prozdrowotnych właściwościach jaj i korzyściach płynących z włączenia ich do jadłospisu.

Cholesterol a zdrowie

Zła sława jaj ma swoje źródło w obecności cholesterolu – w dużym jajku znajduje się aż 185 mg tej substancji. W związku z niekorzystnym wpływem cholesterolu na naczynia krwionośne, zaleca się ograniczanie jego podaży do 300 mg dziennie. Czy kontrolowanie spożycia produktów zawierających cholesterol faktycznie chroni układ krążenia przed schorzeniami? Niezupełnie. Liczne badania wykazały, że cholesterol przyjmowany z pożywieniem ma niewielki wpływ na stężenie cholesterolu we krwi. Substancja ta jest bowiem wytwarzana również przez organizm człowieka – każdego dnia produkujemy 1-2 gramy cholesterolu, czyli 5-10 razy więcej niż zawiera jedno jajo. Jak na ironię, im mniej cholesterolu spożywamy z pokarmem, tym większe jest jego wytwarzanie w organizmie.

Warto również podkreślić, że cholesterol sam w sobie nie jest szkodliwy dla organizmu, znajduje się bowiem we wszystkich błonach komórkowych i uczestniczy w produkcji wielu hormonów.

Czy powinniśmy jeść jajka?

Naukowcy przeanalizowali sposób odżywiania setek tysięcy ludzi i doszli do wniosku, że w większości przypadków spożywanie jaj nie ma związku ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu lub zwiększeniem ryzyka rozwoju choroby serca (nie odnosi się to do chorych na cukrzycę). Co więcej, regularne jedzenie jaj wiąże się z realnymi korzyściami dla zdrowia organizmu, ponieważ są one wartościowe pod względem odżywczym. W niepozornym jajku kryją się pokłady witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, D i E, białka, wapnia, żelaza i fosforu. Żółtko jaja jest również źródłem choliny – substancji, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu sercowo-naczyniowego. Zwiększenie podaży choliny przyczynia się do złagodzenia stanów zapalnych i zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy, choroby Alzheimera i choroby serca.

Joanna Brodziak

Źródło: The Huffington Post

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Cała prawda o wpływie jajek na układ krążenia

Tagi Cała prawda o wpływie jajek na układ krążenia

Grupy Cała prawda o wpływie jajek na układ krążenia

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...

Grupa Cholesterol

Grupa Cholesterol

Wysoki cholesterol jest problemem coraz większej liczby ludzi. Jeśli zastanawiasz się czy masz prawidłowe wyniki lub chcesz dowiedzieć się jak obniżyć poziom cholesterolu trafiłeś...

Grupa Choroba niedokrwienna (wieńcowa)

Grupa Choroba niedokrwienna (wieńcowa)

Podziel się z innymi użytkownikami jak u Ciebie objawia się choroba niedokrwienna. Dowiedz się jak radzić sobie z rozległymi dolegliwościami przy wieńcówce oraz jakie leki mogą je...