Co jeść na śniadanie, by żyć długo?

Co jeść na śniadanie, by żyć długo?

Niemal każda bajka dla dzieci kończy się słowami: „I żyli długo i szczęśliwie”. Fakt ten nie powinien dziwić – długie i spokojne życie to wartość sama w sobie. Zarówno długość, jak i jakość życia w dużej mierze zależy od sposobu odżywiania, dlatego warto zadbać o dobór potraw, zwłaszcza z samego rana.

Wpływ zdrowego śniadania na organizm

Poranny posiłek nierzadko odbiega od wytycznych, jakie promują eksperci z zakresu żywienia. Często w pośpiechu zjadamy czekoladowy rogalik lub baton, popijając je mocną kawą – śniadanie w takiej postaci to duża dawka kalorii, tłuszczów i węglowodanów prostych. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje jednak także innych substancji, na przykład witamin oraz składników mineralnych, a te występują w produktach wartościowych pod względem odżywczym, takich jak owoce, warzywa, nabiał, ryby, orzechy, owoce morza, chude mięso i pieczywo pełnoziarniste.

Zdrowe śniadanie korzystnie wpływa również na sprawność intelektualną, poprawiając zdolność koncentracji oraz pamięć. Z tego właśnie powodu warto pójść w ślady osób, które każdego ranka poświęcają kilka minut na przygotowanie owsianki, kanapki z razowego pieczywa z dodatkiem sera, chudej wędliny i sezonowych warzyw, twarożku lub lekkiej jajecznicy.

Wartościowe śniadanie może mieć również inną, bardziej oryginalną postać. Następujące propozycje są nie tylko smaczne, ale także bogate w przeciwutleniacze, błonnik i zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i przyczyniają się do wzrostu stężenia „dobrego” cholesterolu HDL we krwi:

  • owsianka z dodatkiem łyżki stołowej masła orzechowego i dwóch łyżeczek płatków czekoladowych,
  • miniomlet z dodatkiem pieczarek i papryki, zawinięty w pełnoziarnistą tortillę,
  • razowe tosty z dodatkiem cynamonu, niskotłuszczowego jogurtu o smaku waniliowym i świeżych owoców sezonowych,
  • naleśniki z pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich, startych jabłek i odrobiny syropu klonowego, owsianka z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych,
  • sałatka owocowo-orzechowa z dodatkiem sera.

Zdrowe śniadanie nie musi być nudne i pozbawione smaku. Poranny posiłek może być atrakcyjny wizualnie, wyrazisty w smaku, a przy tym wartościowy odżywczo. Co więcej, dzięki zawartości zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i innych składników śniadanie może działać korzystnie na układ krążenia, chroniąc organizm przed rozwojem miażdżycy i wystąpieniem groźnych następstw tej choroby (zawał, udar).

Joanna Brodziak

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Co jeść na śniadanie, by żyć długo?

Dieta w chorobach serca

Dieta w chorobach serca

Za zdrowie serca głównie odpowiadają spożywane produkty. Nieodpowiednio zbilansowana dieta, pełna wysokiej zawartości tłuszczu,...

Jak zaplanować zdrową dietę?

Jak zaplanować zdrową dietę?

Zdrowe odżywianie to temat, który wzbudza duże zainteresowanie. Mimo iż o zaletach rozsądnej diety nie trzeba nikogo przekonywać,...

Tagi Co jeść na śniadanie, by żyć długo?

Grupy Co jeść na śniadanie, by żyć długo?

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...

Grupa Cholesterol

Grupa Cholesterol

Wysoki cholesterol jest problemem coraz większej liczby ludzi. Jeśli zastanawiasz się czy masz prawidłowe wyniki lub chcesz dowiedzieć się jak obniżyć poziom cholesterolu trafiłeś...

Grupa Miażdżyca

Grupa Miażdżyca

Grupa dla osób chorujących na miażdżycę. Możesz tutaj porozmawiać o natężeniu i przebiegu choroby oraz o możliwych sposobach leczenia i ich skuteczności.