Dieta w chorobach serca

Dieta w chorobach serca

Za zdrowie serca głównie odpowiadają spożywane produkty. Nieodpowiednio zbilansowana dieta, pełna wysokiej zawartości tłuszczu, soli oraz ogromnych ilości słodyczy może przyczynić się do zwiększenia masy ciała. Natomiast nadwaga prowadzi do podniesienia ciśnienia krwi i wzrostu poziomu cholesterolu, czyli głównych czynników wystąpienia różnych chorób i schorzeń serca.

Jak obniżyć cholesterol?

Zdrowa dieta to zestaw dobrze zbilansowanych produktów spożywczych, zawierających białko (chude mięso, ryby, produkty mleczne i wegetariańskie), tłuszcze nienasycone, węglowodany (produkty bogate w skrobię, np. chleb i makaron), warzywa i owoce. W zdrowej diecie powinna być niska zawartość tłuszczów nasyconych, soli i cukru. Pamiętajmy, że dzięki zdrowemu odżywianiu możemy znacznie zmniejszyć ryzyko chorób i schorzeń serca, a w szczególności uzyskać korzyści, takie jak:
  • obniżenie ciśnienia krwi, którego wysoki poziom jest głównym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwienia serca;
  • zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu HDL, który transportuje tłuszcz od tętnic i z powrotem do wątroby w celu przetworzenia;
  • zmniejszenie poziomu złego cholesterolu LDL, który może tworzyć złogi tłuszczu w tętnicach i przyczyniać się do chorób serca;
  • zapobieganie powstawania zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do zawału serca i udaru;
  • utrzymanie wagi ciała na właściwym poziomie.

Zdrowa dieta, a w szczególności dieta seniora może również zwiększyć szanse na przeżycie po wystąpieniu zawału serca, poprzez zwolnienie nacisku na serce i krążenie.

Zasady zdrowego żywienia dla serca

  1. Jedz regularne posiłki.
  2. Produkty bogate w skrobię (węglowodany), takie jak ziemniaki, makaron, chleb, ryż i zboża uwalniają energię powoli, więc muszą być strawione w pierwszej kolejności. Oznacza to, że nie powodują wysokiego skoku glukozy we krwi. Utrzymanie właściwego poziomu cukru w organizmie pomaga kontrolować apetyt.

  3. Zredukuj spożywanie tłuszczów nasyconych.
  4. Chociaż organizm potrzebuje określonej ilości tłuszczu każdego dnia, w rzeczywistości wszyscy jedzą zbyt dużo tłuszczu. Obniżenie cholesterolu można osiągnąć poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów - szczególnie twardych tłuszczów z mięsa. Zbyt duża ilość nasyconych tłuszczów, znajdujących się w tłustych mięsach, ciastkach i pełnotłustym nabiale może zwiększać depozyty w tętnicach i prowadzi do chorób serca.

    Aby zmniejszyć poziom tłuszczu, mięsa należy grillować, gotować na parze lub w kuchence mikrofalowej oraz kupować jedynie chude mięsa - na przykład pierś kurczaka, ale obowiązkowo bez skóry.

    Do smażenia lub pieczenia żywności, nie należy używać tłuszczów nasyconych, takich jak masło i smalec. Użyj oleju, który jest bogaty w "dobre" tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, ale używaj go oszczędnie. Olej w aerozolu jest dobrym sposobem na kontrolowanie ilości dodawanego tłuszczu podczas gotowania.

  5. Jedz pięć porcji warzyw i owoców dziennie.
  6. Spożycie owoców i warzyw może obniżać ciśnienie krwi i chronić przed chorobami serca, a nawet uniemożliwić wystąpienie niektórych nowotworów. Dieta w nadciśnieniu jest bardzo ważna. Staraj się jeść pięć porcji owoców i warzyw dziennie. Musisz jeść różne rodzaje, aby upewnić się, że dostarczasz organizmowi wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Dodatkowo wypijanie szklanki świeżo wyciśniętego soku w codziennej diecie to prosty sposób, aby zastąpić zjedzenie jednej porcji warzyw lub owoców.

  7. Ogranicz sól.
  8. Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, ponieważ serce musi ciężej pracować, aby pompować krew do całego organizmu. Dodatkowe ciśnienie obciąża tętnice dostarczające krew, co może osłabić serce jak i cały organizm. Dieta na nadciśnienie powinna zakładać jedzenie nie więcej niż sześć gramów soli dziennie. Ale trzy czwarte soli pochodzi z żywności, którą kupujemy. Jedna kromka chleba może zawierać 0,5 g soli. Można zmniejszyć poziom soli w diecie przez ograniczenie dodawania jej do potraw podczas gotowania lub wybierając produkty zawierające 0,1 g sodu na 100 g oraz ograniczania słonych pokarmów, takich jak chipsy, orzeszki solone, bekon, ser, ogórki i ryby wędzone.

  9. Pij alkohol, ale z umiarem.
  10. Wypicie do dwóch jednostek alkoholu dziennie, może mieć korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca dla mężczyzn powyżej 40 roku życia i kobiet, które przeszły menopauzę. Przypuszcza się, że związki zawarte w niektórych napojach alkoholowych, zwłaszcza czerwone wino, wypłukuje "wolne rodniki", czyli cząsteczki, które mogą powodować uszkodzenia tkanki.

Dieta kardio

Nadwaga powoduje dodatkowe obciążenie wszystkich narządów, w tym serca. Środki spożywcze, które najbardziej przyczyniają się do zwiększenia masy ciała zawierają często dużo tłuszczu, który może również odgrywać rolę w chorobach serca.

Dieta kardio zakłada, że aby nie obciążać serca należy obrać sobie za cel utratę masy ciała w stałym tempie, wynoszącym 0,5 kilograma tygodniowo. Oznacza to, że trzeba zmniejszyć spożycie kalorii od 500 do 3500 kalorii dziennie.

Emilia Brudzyńska

Komentarze

Znajdź najlepszego lekarza

Reklama

Artykuły Dieta w chorobach serca

LDL Cholesterol

LDL Cholesterol

Lipidy i lipoproteiny, takie jak między innymi LDL, występujące w osoczu krwi każdego człowieka. Odgrywają ważną rolę w wielu...

Dieta hipolipemiczna

Dieta hipolipemiczna

Dieta hipolipemiczna opublikowana przez Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe. [[ranking]] Produkty zalecane Produkty do spożywania...

Dieta po zawale serca

Dieta po zawale serca

Dieta po zawale serca powinna przede wszystkim być ukierunkowana na przeciwdziałanie chorobom sercowo-naczyniowym, które do...

Dieta bogata w potas

Dieta bogata w potas

Potas jest jonem głównie wewnątrzkomórkowym. Jego stężenie we krwi zawiera się w przedziale 3,5-4,5 mmol/L. Prawidłowe stężenia...

Odchudzanie osób z chorobami serca

Odchudzanie osób z chorobami serca

Choroby serca stanowią przyczynę kilku tysięcy zgonów rocznie. Liczba ta może się zmniejszyć poprzez wprowadzenie zdrowej diety...

Tagi Dieta w chorobach serca

Grupy Dieta w chorobach serca

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...

Grupa Cholesterol

Grupa Cholesterol

Wysoki cholesterol jest problemem coraz większej liczby ludzi. Jeśli zastanawiasz się czy masz prawidłowe wyniki lub chcesz dowiedzieć się jak obniżyć poziom cholesterolu trafiłeś...

Grupa Trójglicerydy

Grupa Trójglicerydy

Zastanawiasz się jaki powinien być prawidłowy poziom trójglicerydów? Obawiasz się podwyższonym jego poziomem? Dowiedz się o czym może świadczyć podwyższony poziom trójglicerydów i...