Dieta cukrzycowa (leczenie niefarmakologiczne cukrzycy typu 2)

Dieta cukrzycowa (leczenie niefarmakologiczne cukrzycy typu 2)

Leczenie niefarmakologiczne cukrzycy typu 2 (insulinoniezależna) (dieta cukrzycowa, dieta diabetyków, dieta w cukrzycy) opiera się głównie na spożywaniu odpowiednich produktów i regularnym wykonywaniu ćwiczeń fizycznych. Regularna aktywność fizyczna zwiększa wrażliwość mięśni na insulinę.

Wszyscy pacjenci, u których rozpoznano cukrzycę typu 2 powinni dążyć do normalizacji masy ciała tak by ich BMI (wskaźnik masy ciała) mieścił się w przedziale między 20-25.

Nadmierna masa ciała osłabia działanie doustnych leków przeciwcukrzycowych i jest czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Otyłość może być powodem niemożności zgrania terapii lekami i dietą tak by osiągnąć normoglikemię.

Cukrzyca typu 1 (insulinozależna), czyli wymagająca podawania insuliny występuje z reguły u pacjentów z prawidłową lub zmniejszoną masą ciała. W cukrzycy typu 1 najistotniejsze jest optymalne ustalenie leczenia insuliną z terapią dietetyczną.

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne (w kcal) oblicza się wg następujących wzorów:

  • Masa ciała należna x 32 w przypadku lekkiej pracy fizycznej (jest to najczęstsza sytuacja).
  • Masa ciała należna x 40 w przypadku średnio ciężkiej pracy fizycznej.
  • Masa ciała należna x 48 w przypadku ciężkiej pracy fizycznej.

Masa ciała należna obliczana jest ze wzorów:

  • Dla mężczyzn: Wzrost - 100 = waga należna w kg.
  • Dla kobiet: Wzrost - 10% - 100 = waga należna w kg.

Skład diety cukrzycowej

  • Białko powinno stanowić do 15% ogólnego zapotrzebowania energetycznego (chude mięso, np. kurczak, indyk, cielęcina, ryby - najlepiej morskie - zalecane spożycie to minimum 2 razy w tygodniu, białko roślinne). Unikaj tłustych mięs jak: parówki, salami, pasztety. Białko roślinne zawarte jest w dużych ilościach w roślinach strączkowych (soja, fasola).
  • Tłuszcze powinny pokrywać 30% zapotrzebowania dietetycznego. Zalecane jest spożywanie tłuszczów zawierających wiązania nienasycone w swojej budowie. W razie współistnienia dyslipoproteinemii podaż tłuszczów nie powinna przekraczać 25% dziennego zapotrzebowania dietetycznego.
  • Węglowodany powinny stanowić ok. 55% dziennego zapotrzebowania. Unikaj cukru i produktów bardzo słodkich. Jeśli słodzisz napoje używaj słodzika. Pragnienie najlepiej gasić wodą lub niskosłodzonymi napojami gazowanymi.

Ziemniaki, makaron lub produkty zbożowe powinny stanowić zasadniczą część każdego spożywanego posiłku. Jedz owoce i warzywa. Warzywa są głównym źródłem błonnika i witamin. Ziemniaki i kukurydza są warzywami zawierającymi dużą ilość węglowodanów więc ich spożycie powinno być ograniczone w stosunku do innych warzyw. Warzywa, który można jeść w większych ilościach to: marchewka, pomidory, kapusta, sałata, papryka.

Owoce są bogatym źródłem błonnika i witamin. Pamiętaj, że zawartość cukru w różnych owocach jest różna. Spożywane w dużych ilościach mogą spowodować wzrost poziomu glukozy we krwi. Zaleca się spożywanie ok 300 gramów owoców dziennie w kilku porcjach.

Istotną sprawą w leczeniu dietetycznym cukrzycy jest ograniczenie spożywania alkoholu - najlepiej w ogóle zrezygnować.

Komentarze

Znajdź najlepszego lekarza

Reklama

Artykuły Dieta cukrzycowa

Diety

Diety

Diety zdrowotne, profilaktyczne związane z chorobami serca i układu krążenia: dieta obniżająca poziom triglicerydów, dieta...

Cukrzyca

Cukrzyca

Cukrzyca jest chorobą wynikającą z zaburzeń metabolizmu glukozy. Przyczyną tych zaburzeń jest względny lub bezwzględny niedobór...

Tagi Dieta cukrzycowa

Grupy Dieta cukrzycowa

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...

Grupa Cukier

Grupa Cukier

Masz podwyższony cukier? Nie wiesz jak go obniżyć? Zapytaj o to osoby, którym się to udało. Ponadto, dowiedz się jakie są normy glukozy w zdrowym organizmie i jak ograniczyć...