Jak zaplanować zdrową dietę?

Jak zaplanować zdrową dietę?

Zdrowe odżywianie to temat, który wzbudza duże zainteresowanie. Mimo iż o zaletach rozsądnej diety nie trzeba nikogo przekonywać, zdrowe żywienie przywodzi na myśl wyrzeczenia, monotonne menu i potrawy o niskich walorach smakowych. Eksperci od żywienia przekonują, że sceptyczne nastawienie do zaleceń dietetycznych nie ma uzasadnienia, a każdy z nas może czuć się dobrze i mieć dużo energii, stosując się do zasad zdrowego odżywiania.

Układanie zdrowego jadłospisu

Zaplanowanie wartościowej pod względem odżywczym diety może wydawać się nie lada wyzwaniem dla osób, które nie przykładają wagi do obecności składników odżywczych w spożywanych pokarmach. Konieczność ułożenia menu, dostarczającego wszystkich niezbędnych witamin, minerałów, węglowodanów, tłuszczów i białka, przy minimalnej znajomości zaleceń dietetycznych to zadanie, które z pewnością przerosłoby niejedną osobę. Dobrą wiadomością dla żywieniowych laików jest fakt, iż nie musimy znać szczegółowo teorii, by z sukcesem ułożyć jadłospis skazany na zdrowie.

Jeśli chcesz odżywiać się prawidłowo, ale nie wiesz, od czego zacząć, zastosuj się do następujących wskazówek:

  • Myśl o zdrowej diecie w kategorii wieloetapowego zadania – nie nastawiaj się na drastyczne zmiany jadłospisu i uzyskanie pożądanych rezultatów (szczupła sylwetka, poprawa stanu zdrowia) w ekspresowym czasie.
  • Nie komplikuj! Podliczanie wartości kalorycznej poszczególnych dań i skrupulatne obliczanie dozwolonych porcji pokarmu nie ma większego sensu – wiąże się bowiem z koniecznością poświęcania dodatkowego czasu na kwestie związane z żywieniem. Aby odżywiać się świadomie i zdrowo, nie musisz znać na wyrywki tabel kalorycznych. Wystarczy, że włączysz do swojego jadłospisu świeże, wartościowe produkty kosztem kalorycznych przekąsek, dań typu fast food i słodkich napojów gazowanych.
  • Zadbaj o to, by w twoim menu dominowały pokarmy, które naprawdę lubisz. Zastanów się, w jaki sposób możesz uczynić je bardziej wartościowymi – najlepsze efekty dają proste modyfikacje, na przykład zastąpienie sałatki na bazie majonezu świeżą surówką z lekkim sosem, stosowanie oleju rzepakowego zamiast smalcu itp.
  • Nie staraj się zmieniać wszystkiego naraz – jeśli dotychczas twoja dieta obfitowała w słodycze i gotowe dania, z pewnością niełatwo będzie odstawić je nagle. Lepszym wyjściem jest stopniowe ograniczanie ich spożycia i przyzwyczajanie organizmu do innego sposobu odżywiania. Nie warto przy tym zarzekać się, że niezdrowe chipsy lub batoniki już nigdy nie pojawią się w naszym menu – jako owoc zakazany będą kusić podwójnie.
  • Pij dużo wody – odpowiednie nawodnienie organizmu usprawnia pracę narządów wewnętrznych, poprawia wygląd skóry i skutecznie usuwa toksyny oraz produkty przemiany materii z ciała.
  • Unikaj monotonii – jedz różnorodne produkty, dostarczające wszystkich niezbędnych mikro- i makroelementów.
  • Nie lekceważ sygnałów wysyłanych przez swój organizm. Jeśli masz nietypową zachciankę, na przykład marzy ci się nagle wędzona makrela, awokado, pomarańcze, jogurt naturalny lub każdy inny produkt, który spożywasz sporadycznie lub wcale, prawdopodobnie masz niedobór substancji, obecnych w danym produkcie w wysokim stężeniu. Pamiętaj jednak, że nagła ochota na półmetrową pizzę na grubym cieście, obficie polaną majonezowym sosem to już inna sprawa. Takiej zachciance nie warto ulegać – a jeśli już, to z głową. Mały kawałek pizzy z odrobiną sosu nie zaszkodzi, a jeśli wybierzemy wersję na cienkim cieście i z dodatkiem warzyw, danie może tylko zyskać pod względem odżywczym.
  • Nie przejadaj się. Jeżeli w połowie obiadu czujesz sytość, przerwij jedzenie, by nie rozpychać nadmiernie ścianek żołądka. Następnym razem nałóż sobie mniejszą porcję.
  • Nie eliminuj żadnego z zalecanych składników odżywczych – każdy z nich, także tłuszcze i węglowodany, spełnia określone funkcje w organizmie.

Zdrowa dieta powinna być bliska indywidualnym preferencjom żywieniowym. Jeśli kochasz makaron, perspektywa zastąpienia go sałatkami na pewno nie przypadnie ci do gustu. Na szczęście, nie musimy rezygnować z ulubionych dań, by odżywiać się zdrowo. Dzięki prostym modyfikacjom możemy odżywiać się i smacznie, i zdrowo.

Joanna Brodziak

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Jak zaplanować zdrową dietę?

Tagi Jak zaplanować zdrową dietę?

Grupy Jak zaplanować zdrową dietę?

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...

Grupa Cholesterol

Grupa Cholesterol

Wysoki cholesterol jest problemem coraz większej liczby ludzi. Jeśli zastanawiasz się czy masz prawidłowe wyniki lub chcesz dowiedzieć się jak obniżyć poziom cholesterolu trafiłeś...

Grupa Suplementy diety

Grupa Suplementy diety

Zastanawiasz się czy przyjmowanie suplementów niesie ze sobą jakieś ryzyko? Czy suplementy diety mogą wywoływać skutki uboczne? Jakie suplementy diety przyjmować przy różnych...