Jakie produkty obniżają poziom cholesterolu?

Jakie produkty obniżają poziom cholesterolu?

Sposób odżywiania nie pozostaje bez wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Niektóre produkty spożywcze podnoszą poziom złego cholesterolu LDL, inne przyczyniają się do obniżenia jego stężenia we krwi, dzięki czemu chronią układ sercowo-naczyniowy przed groźnymi chorobami.

Jakie pokarmy korzystnie oddziałują na naczynia krwionośne i serce?

Gdy pada hasło: „dieta dla serca”, wiele osób, zwłaszcza w wieku dojrzałym, uśmiecha się z przekąsem i ogłasza, że nie wyobraża sobie życia na listku sałaty. Dobitnie pokazuje to, jak niska jest świadomość społeczna na temat korzystnej dla układu krążenia diety. Większość Polaków wychodzi z założenia, że zdrowe są wyłącznie surowe owoce i warzywa – mięso, nabiał i inne produkty kojarzą im się raczej negatywnie. Nic więc dziwnego, że tylko nieliczni potrafią wymienić pokarmy obniżające poziom cholesterolu LDL.

Wbrew temu, co można usłyszeć, zdrowa dieta nie musi wiązać się w licznymi wyrzeczeniami. Możemy dbać o serce, jedząc produkty z różnych grup i nie odmawiając sobie wyrazistych smaków. Najważniejszy jest umiar i regularne spożywanie żywności o właściwościach prozdrowotnych. Do produktów obniżających stężenie cholesterolu LDL we krwi należą:

  • ryby i owoce morza – zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 sprawia, że produkty tego typu dodatkowo obniżają ciśnienie krwi i redukują ryzyko tworzenia się skrzepów;
  • owsianka i produkty pełnoziarniste – dzięki obecności błonnika, pokarmy z tej grupy redukują stężenie LDL;
  • migdały, orzechy włoskie i inne orzechy – obniżają poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych; najlepsze efekty przynosi spożywanie orzechów bez dodatku soli lub cukru;
  • oliwa z oliwek – zawarte w niej przeciwutleniacze obniżają poziom złego cholesterolu LDL, nie wpływając przy tym na stężenie dobrego cholesterolu HDL; dwie łyżki stołowe oliwy dziennie zamiast tłuszczów zwierzęcych to inwestycja w zdrowie;
  • żywność z dodatkiem steroli lub stanoli roślinnych – substancje tego typu blokują wchłanianie cholesterolu do
  • organizmu;
  • sterole i stanole są dodawane do soków pomarańczowych oraz napojów jogurtowych.

Włączając wyżej wymienione produkty do swojego jadłospisu, możemy spodziewać się poprawy wyników badań krwi, pod warunkiem, że modyfikacjom diety towarzyszą inne zmiany: rzucenie palenia, wzrost aktywności fizycznej, utrzymywanie wagi na prawidłowym poziomie oraz ograniczenie spożycia tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych. Tłuszcze trans występują w wyrobach cukierniczych i margarynie, natomiast tłuszcze nasycone są obecne w niektórych olejach, pełnotłustym nabiale i mięsie.

Joanna Brodziak

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Jakie produkty obniżają poziom cholesterolu?

Dieta w chorobach serca

Dieta w chorobach serca

Za zdrowie serca głównie odpowiadają spożywane produkty. Nieodpowiednio zbilansowana dieta, pełna wysokiej zawartości tłuszczu,...

Tagi Jakie produkty obniżają poziom cholesterolu?

Grupy Jakie produkty obniżają poziom cholesterolu?

Grupa Nadciśnienie

Grupa Nadciśnienie

Grupa dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze. Ciężko jest się z tego schorzenia wyleczyć, ale o przebiegu i łagodzeniu objawów lub lekach zawsze można porozmawiać.

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...

Grupa Cholesterol

Grupa Cholesterol

Wysoki cholesterol jest problemem coraz większej liczby ludzi. Jeśli zastanawiasz się czy masz prawidłowe wyniki lub chcesz dowiedzieć się jak obniżyć poziom cholesterolu trafiłeś...