Jakie rodzaje mięsa można spożywać, chorując na serce?

Jakie rodzaje mięsa można spożywać, chorując na serce?

Odpowiednia dieta to ważny element leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego. Jednym z podstawowych założeń diety na serce jest ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi. Istotne znaczenie ma również właściwy dobór mięs w jadłospisie.

Mięso w diecie pacjenta

Całkowita eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego z jadłospisu już w teorii kłóci się z zasadami zdrowego żywienia, prawidłowa dieta powinna bowiem zawierać różnorodne pokarmy, należące do wszystkich grup żywieniowych. Trudno nawet wyobrazić sobie dietę pozbawioną mięsa, nabiału i jaj – na szczęście, tak daleko idące wyrzeczenia nie są potrzebne, nawet podczas leczenia miażdżycy. Modyfikacja diety jest wprawdzie wskazana, szczególnie w przypadku osób z wysokim stężeniem cholesterolu i trójglicerydów we krwi, ale powinna przebiegać rozsądnie. Od czego zacząć?

  • Usuń ze swojego jadłospisu tłuste mięso, postaw na drób bez skóry, chude kawałki wieprzowiny lub wołowiny oraz chude wędliny.
  • Pilnuj, by łączna porcja mięsa, wędlin i ryb nie przekraczała 170 g dziennie.
  • Dwa razy w tygodniu jedz pieczoną lub grillowaną rybę – wybierz tłuste odmiany, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, na przykład łososia, tuńczyka, śledzia lub makrelę. Kwasy omega-3 korzystnie wpływają na układ krwionośny, obniżając stężenie cholesterolu we krwi. Pozytywnie oddziałują również na układ nerwowy.
  • Zastąp gotowe, dosalane mieszanki przypraw naturalnymi ziołami i przyprawami.
  • Włącz do swojego jadłospisu rośliny strączkowe i tofu, które są doskonałym źródłem białka i mogą stanowić substytut mięsa.
  • Zachowaj umiar w jedzeniu wędlin – mimo iż dostarczają mniej tłuszczu niż tradycyjne wyroby, zawartość sodu jest nadal wysoka. Duża podaż soli z pożywieniem zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia krwi, a co za tym idzie – udaru mózgu.
  • Zrezygnuj ze smażenia mięsa i ryb – pieczenie i grillowanie są zdrowsze dla serca, ponieważ nie wymagają dodawania tłuszczu.
  • Usuwaj skórkę z drobiu przed gotowaniem. Jeśli masz w planach pieczenie kurczaka lub indyka, upieczoną skórę zdejmij dopiero przed podaniem mięsa na stół.
  • Nie jedz podrobów, które są bogatym źródłem cholesterolu.

Schorzenia układu sercowo-naczyniowego mogą mieć poważne następstwa, takie jak zawał mięśnia sercowego lub udar mózgu, dlatego tak ważne jest łagodzenie ich objawów. Aby wspomóc proces leczenia i nie dopuścić do wystąpienia groźnych dla zdrowia i życia zdarzeń, należy zadbać o zdrową dietę, ograniczając podaż cholesterolu.

Joanna Brodziak

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Jakie rodzaje mięsa można spożywać, chorując na serce?

Odchudzanie osób z chorobami serca

Odchudzanie osób z chorobami serca

Choroby serca stanowią przyczynę kilku tysięcy zgonów rocznie. Liczba ta może się zmniejszyć poprzez wprowadzenie zdrowej diety...

Tagi Jakie rodzaje mięsa można spożywać, chorując na serce?

Grupy Jakie rodzaje mięsa można spożywać, chorując na serce?

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...

Grupa Cholesterol

Grupa Cholesterol

Wysoki cholesterol jest problemem coraz większej liczby ludzi. Jeśli zastanawiasz się czy masz prawidłowe wyniki lub chcesz dowiedzieć się jak obniżyć poziom cholesterolu trafiłeś...

Grupa Miażdżyca

Grupa Miażdżyca

Grupa dla osób chorujących na miażdżycę. Możesz tutaj porozmawiać o natężeniu i przebiegu choroby oraz o możliwych sposobach leczenia i ich skuteczności.