Kwasy omega-3 w profilaktyce nagłej śmierci sercowej

Kwasy omega-3 w profilaktyce nagłej śmierci sercowej

Pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na stan układu krążenia jest znany od dawna. Jednak dopiero niedawno naukowcy zaczęli badać potencjalne korzyści płynące z przyjmowania tych kwasów przez pacjentów poddawanych hemodializie, którzy znajdują się w grupie najwyższego ryzyka wystąpienia nagłej śmierci sercowej.

Badania nad zastosowaniem kwasów omega-3 w profilaktyce nagłej śmierci sercowej

Badanie opublikowane w czasopiśmie medycznym Kidney International jest pierwszym, podejmującym rolę kwasów tłuszczowych omega-3 w zapobieganiu nagłym zgonom, spowodowanym uprzednio zdiagnozowaną lub utajoną chorobą serca. Badanie było przeprowadzone na grupie 400 pacjentów, poddawanych hemodializie. Z tej grupy 100 pacjentów zmarło z powodu nagłej śmierci sercowej w ciągu pierwszego roku stosowania hemodializy, a 300 osób przeżyło. Analiza danych wykazała, że wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi pacjentów rozpoczynających hemodializę ma bardzo ścisły związek z niższym ryzykiem nagłej śmierci sercowej w pierwszym roku leczenia. Allon N. Friedman, profesor z Indiana University School of Medicine i główny autor badania, jest przekonany, że badanie kliniczne z zastosowaniem placebo potwierdzi ustalenia jego grupy badawczej.

Znaczenie badań nad nowym zastosowaniem kwasów tłuszczowych

Zaledwie 35% pacjentów poddawanych hemodializie przeżywa 5 lat, a ryzyko zgonu jest największe w pierwszych kilku miesiącach leczenia. Najczęstszą przyczyną śmierci wśród dializowanych pacjentów jest nagła śmierć sercowa – ma ona miejsce w 25% przypadków. Roczny odsetek nagłej śmierci sercowej wynosi 6-7%, ale może być znacznie wyższy wśród pacjentów z niewydolnością serca. Przeprowadzone badanie jest pierwszym, które sugeruje sposób zapobiegania nagłej śmierci sercowej u dializowanych pacjentów.

Kwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które znajdują się w różnych produktach spożywczych, między innymi w oleju z ryby, tłustych rybach morskich (łosoś, dorsz, halibut, makrela, śledź), nasionach rzepaku, soi i lnu, a także w orzechach włoskich. Kwasy omega-3 spełniają liczne funkcje w organizmie człowieka: obniżają nadciśnienie i zmniejszają krzepliwość krwi, poprawiają ukrwienie mózgu, redukują podwyższony poziom trójglicerydów, zwiększają poziom "dobrego cholesterolu", usprawniają przekazywanie sygnałów nerwowych i korzystnie wpływają na krążenie krwi. Kwasy omega-3 są zalecane przede wszystkim pacjentom kardiologicznym, ale – jak wykazały badania – posiadają one cenne właściwości również dla osób leczonych dializą.

Joanna Brodziak

Źródło: Science Daily

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Kwasy omega-3 w profilaktyce nagłej śmierci sercowej

Przetoka dializacyjna

Przetoka dializacyjna, czyli sztuczne połączenie tętnicy z żyłą, umożliwiające pobór i zwrot krwi, stanowi podstawową formę...

Dializy

Dializy

Dializoterapia jest dominującą, ogólnodostępną w Polsce metodą leczenia nerkozastępczego. Uszkodzone w znacznym stopniu nerki nie...

Rola kwasów Omega-3 i Omega-6

Rola kwasów Omega-3 i Omega-6

Kwasy Omega-3 i Omega-6 to niezbędne dla zdrowia człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm ludzki nie jest w stanie...

Tagi Kwasy omega-3 w profilaktyce nagłej śmierci sercowej

Grupy Kwasy omega-3 w profilaktyce nagłej śmierci sercowej

Grupa Wysokie ciśnienie

Grupa Wysokie ciśnienie

Grupa dla osób z wysokim ciśnieniem, gdzie wymienisz się doświadczeniem na temat przyczyn skoków ciśnienia, przyjmowanych lekach oraz naturalnych metodach obniżania wysokiego...

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...

Grupa Suplementy diety

Grupa Suplementy diety

Zastanawiasz się czy przyjmowanie suplementów niesie ze sobą jakieś ryzyko? Czy suplementy diety mogą wywoływać skutki uboczne? Jakie suplementy diety przyjmować przy różnych...