Lubisz popcorn? Twoje serce tak!

Lubisz popcorn? Twoje serce tak!

Od dawna wiadomo, że czerwone wino jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do wzrostu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL i poprawy stanu naczyń krwionośnych, tym samym chroniąc organizm przed schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Niespodzianką może jednak okazać się fakt, iż podobne właściwości ma popcorn.

Nowa zdrowa przekąska

Jak wykazali naukowcy z Uniwersytetu w Scranton w stanie Pensylwania, popcorn zawiera więcej korzystnych dla zdrowia polifenoli niż owoce oraz warzywa, przede wszystkim z powodu mniejszej zawartości wody. W tym względzie przypomina suszone owoce, które dostarczają więcej substancji odżywczych niż odpowiadająca im wagowo porcja świeżych owoców.

Najwięcej polifenoli występuje w łuskach popcornu, czyli lśniących, pomarańczowych fragmentach uprażonej kukurydzy. Autorzy przeprowadzonego badania określają je wręcz mianem złotych samorodków – nie bez przyczyny. Porcja popcornu zawiera bowiem nawet 300 mg polifenoli, podczas gdy słodka kukurydza ma ich zaledwie 114 mg w porcji, a owoce – 160 mg. Zaledwie jedna porcja popcornu dostarcza aż 13% zalecanej dziennej dawki polifenoli dla osoby dorosłej.

Popcorn jako przysmak idealny?

Naukowcy są zdania, że popcorn, mimo iż kojarzy się z niezdrowym, „śmieciowym” jedzeniem, może uchodzić za idealną przekąskę. Jest bowiem jedynym przysmakiem składającym się w 100% z nieprzetworzonego zboża – dla porównania, „pełnoziarniste” produkty zbożowe zyskują to zaszczytne miano, gdy pełnoziarniste zboże stanowi co najmniej 51% całkowitej masy produktu.

Korzyści płynące ze spożycia prażonej kukurydzy są liczne, jeśli jednak popcorn jest posolony i doprawiony hojną porcją masła, przestaje być żywieniowym skarbem. Aby zachować wszystkie jego właściwości, nie przybrać na wadze i nie doświadczyć skoku ciśnienia krwi, popcorn należy podgrzać w mikrofalówce i powstrzymać odruch posypania prażonej kukurydzy solą. W takiej postaci popcorn jest zdecydowanie najzdrowszy i najbardziej łaskawy dla sylwetki.

Joanna Brodziak

Źródło: TGDaily

Zdjęcie autorstwa cyclonebill / CC BY.

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Lubisz popcorn? Twoje serce tak!

Tagi Lubisz popcorn? Twoje serce tak!

Grupy Lubisz popcorn? Twoje serce tak!

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...

Grupa Cholesterol

Grupa Cholesterol

Wysoki cholesterol jest problemem coraz większej liczby ludzi. Jeśli zastanawiasz się czy masz prawidłowe wyniki lub chcesz dowiedzieć się jak obniżyć poziom cholesterolu trafiłeś...

Grupa Choroba niedokrwienna (wieńcowa)

Grupa Choroba niedokrwienna (wieńcowa)

Podziel się z innymi użytkownikami jak u Ciebie objawia się choroba niedokrwienna. Dowiedz się jak radzić sobie z rozległymi dolegliwościami przy wieńcówce oraz jakie leki mogą je...