Migdały, orzechy włoskie, laskowe a choroba niedokrwienna serca

Migdały, orzechy włoskie, laskowe a choroba niedokrwienna serca

FDA (Food and Drug Administration) oficjalnie zatwierdzono fakt, że codzienne spożycie ok. 40 gramów migdałów dziennie może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

40 gramów migdałów odpowiada około 1/3 kubka lub ok. 34 orzechom. W związku z powyższym zostały one na stałe wprowadzone do diety korzystnie wpływającej na obniżenie poziomu cholesterolu LDL ("zły cholesterol").

Wiele osób twierdziło do tej pory, że orzechy powinny być unikane w diecie niskocholesterolowej. Korzystny wpływ spożywania migdałów w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca potwierdzony został także przez American Heart Association, które od dawna promuje spożywanie produktów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe. W jednym z badań przeprowadzonych przez American Heart Association grupa osób spożywających 30 gramów migdałów dziennie wykazała po miesiącu obserwacji średni spadek poziomu cholesterolu LDL o 4,4 % w stosunku do grupy będącej na tej samej diecie z wyłączeniem spożywania migdałów.

Migdały są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Dodatkowo orzechy te bogate są w witaminę E, magnez, włóknik i potas.

Nie tylko migdały zostały zaliczone przez FDA do orzechów korzystnie działających w profilaktyce choroby niedokrwiennej. Na liście znalazły się także orzechy laskowe, orzech ziemne, orzechy włoskie.

ok. 45g orzechów migdały orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne
Cholesterol (mg) 0 0 0 0
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g) 5,3 3,3 13,5 7,0
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (g) 13,7 19,5 3,8 4,3
Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 1,6 2,0 2,6 3,0
Tłuszcz całkowity (g) 21 26 28 21
Potas (mg) 309 290 188 300
Magnez (mg) 117 69 68 71
Wapń (mg) 105 48 42 39
Błonnik (g) 5,00 4,00 2,85 4,00
Fosfor (mg) 201 123 147 160
Żelazo (mg) 1,80 2,00 1,25 2,00
Alfa-tokoferol (mg) 11,00 6,45 0,30 3,50
Białko (g) 9,0 6,3 6,5 11,0
Kalorie (kcal) 246 267 278 241

Tabela na podstawie danych:
MUSDA National Nutrient Database for Standard Reference.

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Migdały, orzechy włoskie, laskowe a choroba...

LDL Cholesterol

LDL Cholesterol

Lipidy i lipoproteiny, takie jak między innymi LDL, występujące w osoczu krwi każdego człowieka. Odgrywają ważną rolę w wielu...

HDL Cholesterol

HDL cholesterol to frakcja cholesterolu o dużej gęstości (High Density Lipoproteins) odpowiedzialna jest za transport powrotny...

Diety

Diety

Diety zdrowotne, profilaktyczne związane z chorobami serca i układu krążenia: dieta obniżająca poziom triglicerydów, dieta...

Tagi Migdały, orzechy włoskie, laskowe a choroba...

Grupy Migdały, orzechy włoskie, laskowe a choroba...

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...

Grupa Cholesterol

Grupa Cholesterol

Wysoki cholesterol jest problemem coraz większej liczby ludzi. Jeśli zastanawiasz się czy masz prawidłowe wyniki lub chcesz dowiedzieć się jak obniżyć poziom cholesterolu trafiłeś...

Grupa Choroba niedokrwienna (wieńcowa)

Grupa Choroba niedokrwienna (wieńcowa)

Podziel się z innymi użytkownikami jak u Ciebie objawia się choroba niedokrwienna. Dowiedz się jak radzić sobie z rozległymi dolegliwościami przy wieńcówce oraz jakie leki mogą je...