Nadciśnienie tętnicze a sól

Nadciśnienie tętnicze a sól

Ani w domu, ani w moich restauracjach solniczki nie stoją na stole - mówił kucharz Karol Okrasa podczas zorganizowanej przez Warszawski Uniwersytet Medyczny konferencji inaugurującej program społeczny "Chronię mózg i serce - mniej solę".

Znany z telewizyjnych programów o gotowaniu Okrasa jest z wykształcenia dietetykiem, chętnie więc podjął się współpracy ze specjalistami z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. "Dieta, która nie smakuje, nie leczy. Zdrowe jedzenie nie musi być niesmaczne - przekonuje. Świeże zioła nadadzą potrawie lepszy smak niż sól, a sałatę można świetnie przyprawić miodem".

Naukowcy twierdzą, że zamiłowanie do soli nie jest wrodzone, a nabyte - najlepszy dowód, że kobiecy pokarm ma smak neutralny. Słodząc lub soląc kaszkę dla niemowlęcia możemy zaszkodzić jego zdrowiu w przyszłości. Nawyki prawidłowego żywienia wpojone w dzieciństwie mogą przedłużyć życie i poprawić jego jakość. Na szczęście podobnie jak przyzwyczajamy się do soli, możemy się i odzwyczaić - wystarczy powstrzymać się od solenia przez kilka tygodni.

Najważniejszym czynnikiem zagrożenia zgonem w świecie zachodnim jest nadciśnienie tętnicze (dotyczy około miliarda ludzi), kolejne miejsca zajmują palenie tytoniu i hipercholesterolemia. Jednym z głównych czynników sprzyjających nadciśnieniu jest spożycie soli. Wbrew temu, co często się słyszy, sól jest dla naszego zdrowia groźniejsza niż stres - mówił prof. Zbigniew Gaciong. Mieszkańcy odludnych regionów Amazonii stale muszą uganiać się za zwierzyną lub uciekać przed niebezpieczeństwem, co jest znacznie większym stresem niż nasze życie. Jednak jedzą mało tłuszczu i prostych cukrów, a także spożywają dziennie 0,1 grama sodu, podczas gdy my - kilkanaście gramów, a ich ciśnienie tętnicze wynosi średnio 96/60.

Nieleczony 35-latek z nadciśnieniem tętniczym (150/100) ma szansę przeżyć 61 lat, podczas gdy jego rówieśnik z ciśnieniem 120/80 - średnio 77 lat. Każde zmniejszenie spożycia soli ułatwia leczenie nadciśnienia tętniczego - dlatego zagrożone nim osoby nie powinny spożywać więcej niż 2,5 grama sodu dziennie.

Jak zwracał uwagę neurolog, prof. Hubert Kwieciński, główną przyczyną zgonów i niesprawności w krajach UE są udary mózgu, spowodowane głównie przez nadciśnienie. Skuteczne leczenie skutków udaru przez podanie leków trombolitycznych możliwe jest tylko w ciągu trzech godzin od wystąpienia objawów- później leki przyniosłyby już więcej szkody niż pożytku. Najlepiej poradzili sobie z szybką pomocą Austriacy - transportują chorych z udarem helikopterami. W Polsce przeszkodą są głównie problemy z transportem, podczas gdy w Wielkiej Brytanii - brak neurologów.

Tym ważniejsze jest wczesne wykrywanie nadciśnienia i profilaktyka, zwłaszcza zaś częste spożywanie warzyw i owoców, tłustych ryb oraz typowego dla diety śródziemnomorskiej wina (choć większym uznaniem dietetyków cieszy się czerwone, białe też pomaga).

Płaska łyżeczka soli kuchennej to pięć gramów chlorku sodu, co odpowiada 2 gramom sodu - mówiła dr Małgorzata Kozłowska - Wojciechowska z Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka. W przypadku soli niskosodowej to tylko 1,2 grama, co jest znaczącą różnicą. W wielu produktach jest "ukryta" sól - każda kromka pełnoziarnistego chleba zawiera około 150 miligramów sodu. Dużo soli zawierają mieszanki warzywne, kostki rosołowe, gotowe sosy, musztarda, maggi czy majonez. Szczególnie bogate w sód są oczywiście produkty słone z założenia - puszka solonych orzeszków to 0,9 grama sodu, ćwierćkilogramowa torebka chipsów - 1,9 grama, zaś opakowanie słonych paluszków 1,6 grama.

Produkty gotowe i konserwowe należą do głównych źródeł sodu w naszej diecie, toteż bardzo ważne jest współdziałanie przemysłu w akcjach profilaktycznych - mówili eksperci. Pojawiły się już pierwsze produkty nioskosodowe, wśród nich sól i prezentowane podczas konferencji mieszanki do domowego wypieku chleba firmy "Polskie Młyny". Prof. Marek Naruszewicz z Pomorskiej Akademii Medycznej rozesłał tysiące listów do piekarzy z całego kraju, namawiając ich do dodawania do chleba korzystnego dla zdrowia kwasu foliowego.

Nauka w Polsce PAP, 2008-10-23

Komentarze

Znajdź najlepszego lekarza

Reklama

Artykuły Nadciśnienie tętnicze a sól

Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze (Hypertensio arterialis) jest to choroba układu krążenia polegająca na stałym lub okresowym podwyższeniu...

Diety

Diety

Diety zdrowotne, profilaktyczne związane z chorobami serca i układu krążenia: dieta obniżająca poziom triglicerydów, dieta...

Złośliwe nadciśnienie tętnicze

Złośliwe nadciśnienie tętnicze

Złośliwe nadciśnienie tętnicze to najcięższa postać nadciśnienia tętniczego będąca klasyfikowana jako stan naglący. Oznacza to,...

Buraki obniżają ciśnienie krwi

Buraki obniżają ciśnienie krwi

Pół litra soku z buraków dziennie może wyraźnie obniżyć ciśnienie tętnicze krwi - informuje pismo "Hypertension". Naukowcy z...

Lecz nadciśnienie skutecznie

Lecz nadciśnienie skutecznie

Na nadciśnienie tętnicze, główny czynnik ryzyka udarów mózgu i zawałów serca, cierpi w Polsce 9 mln osób. Tylko u 20 proc....

Nadciśnienie leczone operacyjnie

Nadciśnienie leczone operacyjnie

Przeprowadzona w London Chest Hospital pionierska operacja leczy nadciśnienie tętnicze - informuje "Daily Telegraph". Trwający...

Tagi Nadciśnienie tętnicze a sól

Grupy Nadciśnienie tętnicze a sól

Grupa Nadciśnienie

Grupa Nadciśnienie

Grupa dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze. Ciężko jest się z tego schorzenia wyleczyć, ale o przebiegu i łagodzeniu objawów lub lekach zawsze można porozmawiać.

Grupa Wysokie ciśnienie

Grupa Wysokie ciśnienie

Grupa dla osób z wysokim ciśnieniem, gdzie wymienisz się doświadczeniem na temat przyczyn skoków ciśnienia, przyjmowanych lekach oraz naturalnych metodach obniżania wysokiego...

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...