Napoje słodzone cukrem zwiększają ryzyko choroby serca u mężczyzn

Napoje słodzone cukrem zwiększają ryzyko choroby serca u mężczyzn

Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że mężczyźni spożywający codziennie 0,35 l napojów słodzonych cukrem są o 20% bardziej narażeni na chorobę serca w porównaniu do mężczyzn, którzy nie wypijają żadnych napojów zawierających cukier. Dokonana analiza jest kolejnym dowodem na negatywny wpływ słodzonych cukrem napojów na układ sercowo-naczyniowy.

Słodkie napoje a zdrowe serce

Choroba serca jest główną przyczyną śmierci w krajach rozwiniętych. Do jej wystąpienia przyczynia się otyłość, palenie papierosów, siedzący tryb życia, cukrzyca oraz niezdrowa dieta. Naukowcy, którzy przeanalizowali dane dotyczące 42 883 mężczyzn odkryli, że ryzyko choroby serca w związku z codziennym spożyciem słodzonych napojów utrzymuje się nawet po wyeliminowaniu innych czynników, w tym palenia, braku aktywności fizycznej, spożycia alkoholu i przypadków chorób serca w rodzinie. Sporadyczna konsumpcja napojów słodzonych cukrem (dwa razy w tygodniu lub dwa razy w miesiącu) nie zwiększa prawdopodobieństwa zachorowania na chorobę serca.

Naukowcy dokonali również pomiaru poziomu lipidów i białek we krwi, które są biomarkerami choroby serca. Zalicza się do nich marker stanu zapalnego CRP, szkodliwe lipidy (trójglicerydy) oraz korzystne lipidy HDL. W porównaniu do osób niespożywających napojów słodzonych cukrem, mężczyźni wypijający je codziennie mieli wyższy poziom trójglicerydów i CRP, a niższy poziom HDL. Badacze nie znaleźli związku pomiędzy konsumpcją sztucznie słodzonych napojów a większym ryzykiem lub biomarkerami choroby serca.

Jak przebiegało badanie nad szkodliwością napojów słodzonych cukrem?

Uczestnicy badania od stycznia 1986 roku aż do grudnia 2008 roku co dwa lata wypełniali kwestionariusze dotyczące diety oraz trybu życia. Ponadto w połowie badania pobrano im próbkę krwi. Badani byli w większości mężczyznami rasy kaukaskiej w wieku 40-75 lat. Wszyscy byli zawodowo związani ze służbą zdrowia, dlatego ich nawyki zdrowotne mogą w pewnym stopniu różnić się od tych typowych dla ogólnej populacji. Autorzy badania podkreślają jednak, że przeprowadzone w 2009 roku wśród pielęgniarek badania przyniosły zbliżone wyniki.

Specjaliści od żywienia zalecają, by nie więcej niż połowa dodatkowych kalorii pochodziła z dodatkowych ilości cukru w diecie. Jest to zwykle maksymalnie 150 kalorii dla mężczyzn i 100 kalorii dla kobiet. Dodatkowe kalorie to te, które dostarcza się po zaspokojeniu potrzeb organizmu zalecanymi produktami spożywczymi. Kalorie te znajdują się w wysokokalorycznych, tłustych i słodkich produktach, które są zwykle ubogie w witaminy i inne składniki odżywcze. Warto ograniczać ich ilość, by nie dopuścić do otyłości, a co za nią idzie, również do podwyższonego ryzyka choroby serca.

Joanna Brodziak

Źródło: Science Daily

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Napoje słodzone cukrem zwiększają ryzyko choroby serca...

Tagi Napoje słodzone cukrem zwiększają ryzyko choroby serca...

Grupy Napoje słodzone cukrem zwiększają ryzyko choroby serca...

Grupa Choroba niedokrwienna (wieńcowa)

Grupa Choroba niedokrwienna (wieńcowa)

Podziel się z innymi użytkownikami jak u Ciebie objawia się choroba niedokrwienna. Dowiedz się jak radzić sobie z rozległymi dolegliwościami przy wieńcówce oraz jakie leki mogą je...

Grupa Cukier

Grupa Cukier

Masz podwyższony cukier? Nie wiesz jak go obniżyć? Zapytaj o to osoby, którym się to udało. Ponadto, dowiedz się jakie są normy glukozy w zdrowym organizmie i jak ograniczyć...

Grupa Otyłość

Grupa Otyłość

Grupa dla osób z otyłością. Choroba ta nie zawsze jest właściwie oceniania przez społeczeństwo. Otyłość ma wiele przyczyn. Jeśli chcesz porozmawiać o otyłości: codziennym życiu,...