Niedożywienie zwiększa ryzyko choroby serca

Niedożywienie zwiększa ryzyko choroby serca

Najnowsze badania wykazały, że poważne niedożywienie w okresie dorastania może mieć wpływ na stan zdrowia w późniejszym etapie życia. Badania zostały przeprowadzone na grupie kobiet, które przeżyły epidemię głodu w Holandii w latach 1944-45. Okazało się, że te z badanych, które doświadczyły niedożywienia, były bardziej narażone na chorobę niedokrwienną, znaną także jako choroba wieńcowa. Wyniki badań mogą mieć praktyczne zastosowanie w profilaktyce chorób serca i planowaniu oraz wdrażaniu badań przesiewowych.

Przebieg badań nad ryzykiem choroby niedokrwiennej

Naukowcy z Utrechtu i Amsterdamu przeprowadzili badania na 7845 kobietach, które w latach 1944-45 żyły w Holandii i miały w tym czasie mniej niż 21 lat. Od października do grudnia 1944 roku dzienne racje żywnościowe dla dorosłych zmniejszyły się z 1400 kalorii do zaledwie 400-800 kalorii. W październiku 1945 roku nastąpiło wyzwolenie Holandii, które przyniosło kres klęsce głodu. Uczestniczki badań rekrutowano za pośrednictwem badań przesiewowych w kierunku raka piersi w latach 1993-97.

Naukowcy podzielili kobiety na trzy grupy. W pierwszej z nich znalazły się kobiety, które w czasie wojny niemal w ogóle nie zaznały głodu i spadku wagi. Do drugiej grupy zaliczono kobiety, które doświadczyły poważnego niedożywienia w czasie głodu w kraju. Natomiast w trzeciej grupie znalazły się kobiety, które doznały niedożywienia w umiarkowanym stopniu. Podczas badań naukowcy wzięli pod uwagę czynniki, które mogłyby zafałszować ich wyniki, takie jak wiek w chwili rozpoczęcia się klęski głodu, palenie papierosów oraz stopień wykształcenia, który stanowił informację na temat statusu społecznego danej kobiety i jej rodziny.

Po badaniach okazało się, że w porównaniu do badanych, które nie zaznały niedożywienia w okresie dorastania, ryzyko choroby niedokrwiennej serca było nieznacznie większe u kobiet ze średnim stopniem niedożywienia. Natomiast w przypadku kobiet mocno doświadczonych głodem w latach młodości, prawdopodobieństwo choroby wieńcowej było wyraźnie większe. 
Kobiety, które w okresie klęski głodu miały 10-17 lat były aż o 38% bardziej narażone na chorobę serca w późniejszym okresie życia niż te, które w mniejszym stopniu doświadczyły niedożywienia. Z kolei w porównaniu do kobiet, które niemal wcale nie miały styczności z głodem, prawdopodobieństwo choroby wieńcowej było o 27% większe. Dodatkowe badania wykazały, że w przypadku ryzyka udaru jest wręcz odwrotnie - kobiety, które doświadczyły niedożywienia w młodości, były mniej narażone na jego wystąpienie. Jednak prawdopodobieństwo udaru było nieznacznie niższe.

Znaczenie badań nad niedożywieniem

Autorzy badania podkreślają, że klęska głodu w Holandii dostarczyła im unikalnej możliwości badania długofalowych rezultatów ostrego niedożywienia w okresie dzieciństwa, dorastania i wczesnej młodości w przypadku dziewcząt i kobiet, które w normalnych warunkach byłyby dobrze odżywione. Wyniki badań potwierdzają pogląd, że zakłócony rozwój człowieka, zwłaszcza w okresie dojrzewania, może mieć poważne następstwa w dorosłym życiu. Wnioski płynące z przeprowadzonych badań są ciągle aktualne, ponieważ problem głodu na świecie nie został jeszcze rozwiązany. Ważne jest, by ludzkość zajęła się kwestią skrajnego niedożywienia, zwłaszcza, że choroba wieńcowa jest główną przyczyną zgonów na całym świecie, przy czym częstotliwość jej występowania stale rośnie.

Każde kolejne badania rzucają coraz więcej światła na kwestię niedożywienia i mogą być pomocne w profilaktyce wielu chorób, podobnie jak ustalenia profesora Davida Barkera, który jako pierwszy zauważył, że zmiany w żywieniu we wczesnym okresie życia mogą zmieniać strukturę i funkcjonowanie ciała. O ile adaptacja organizmu do zmiennych warunków jest korzystna, ponieważ pozwala przetrwać, może w przyszłości prowadzić do przewlekłych chorób. Niedożywienie w późniejszym okresie dzieciństwa, po którym następuje powrót do prawidłowego odżywiania, może wpływać na metabolizm i przyczynić się do zwiększonego ryzyka chorób.

Niedożywione dzieci są bardziej narażone na chorobę niedokrwienną serca w późniejszym okresie życia. Aby zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej, konieczna jest odpowiednia profilaktyka, obejmująca także prawidłowe odżywianie.

Joanna Brodziak

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Niedożywienie zwiększa ryzyko choroby serca

Diety

Diety

Diety zdrowotne, profilaktyczne związane z chorobami serca i układu krążenia: dieta obniżająca poziom triglicerydów, dieta...

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska jest to określenie stosowane do określenia diety stosowanej przez ludzi żyjących w basenie Morza...

Dieta po zawale serca

Dieta po zawale serca

Dieta po zawale serca powinna przede wszystkim być ukierunkowana na przeciwdziałanie chorobom sercowo-naczyniowym, które do...

Dieta bogata w potas

Dieta bogata w potas

Potas jest jonem głównie wewnątrzkomórkowym. Jego stężenie we krwi zawiera się w przedziale 3,5-4,5 mmol/L. Prawidłowe stężenia...

Tagi Niedożywienie zwiększa ryzyko choroby serca

Grupy Niedożywienie zwiększa ryzyko choroby serca

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...

Grupa Choroba niedokrwienna (wieńcowa)

Grupa Choroba niedokrwienna (wieńcowa)

Podziel się z innymi użytkownikami jak u Ciebie objawia się choroba niedokrwienna. Dowiedz się jak radzić sobie z rozległymi dolegliwościami przy wieńcówce oraz jakie leki mogą je...

Grupa Dojrzewanie

Grupa Dojrzewanie

Znajdujesz się w okresie dojrzewania lub jesteś tuż przed nim? Nie wiesz czego możesz się spodziewać? Zastanawiasz się czy dojrzewanie powoduje dolegliwości zdrowotne? Dowiedz się...