Prawidłowa dieta przy nadciśnieniu tętniczym

Prawidłowa dieta przy nadciśnieniu tętniczym

Dieta odgrywa bardzo istotną rolę w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Dobranie właściwej metody odżywiania należy do tak zwanego leczenia niefarmakologicznego, które jest uzupełnieniem kuracji farmakologicznej. Nie chodzi tu o restrykcyjną dietę pełną poświęceń i wyrzeczeń, ale o wprowadzenie w życie najważniejszych zasad zdrowego odżywiania. Zasady takie powinny być znane nie tylko osobom cierpiącym na nadciśnienie, ale każdemu z nas. Warto więc dowiedzieć się, co należy jeść, a z czego powinniśmy rezygnować, by przez długi czas cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Jakich produktów należy unikać?

• Sól – Sól nie bez powodu znajduje się na samym szczycie listy produktów, z których powinniśmy zrezygnować w trosce o ciśnienie tętnicze. Według Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego spożycie soli należy ograniczyć do jednej łyżeczki dziennie, czyli około 5-6 g. Dlatego najlepiej zrobimy, gdy zrezygnujemy z zakupu tej przyprawy, zwłaszcza że możemy ją zastąpić innymi produktami, które same w sobie są już słone. Sporą ilość soli zawiera pieczywo. W sprzedaży pojawiają się również inne produkty, które na opakowaniach mają dokładnie wypisaną ilość tego pierwiastka. Spożywanie zbyt dużej ilości soli jest jednym z głównych czynników, które wpływają na rozwój nadciśnienia tętniczego. Dlatego osoby cierpiące na to schorzenie powinny zdecydowanie ograniczyć dodawanie soli do przygotowywanych potraw.
• Produkty zawierające sporą ilość cholesterolu – Tłuste mięsa, masło, sery mają w sobie najwięcej cholesterolu. Do tej listy można również dopisać twaróg i mleko. Chorzy na nadciśnienie tętnicze często nie zdają sobie sprawy z tego, jak bardzo groźny jest cholesterol, zwłaszcza ten zawarty w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Dlatego warto zastąpić tłuste twarogi chudymi, a zamiast oleju wybierać oliwę z oliwek. W sklepach znajduje się spora ilość produktów, przeznaczona dla osób unikających cholesterolu.
• Alkohol – Chorując na nadciśnienie tętnicze, należy ograniczyć picie alkoholu, który ma niekorzystny wpływ na ciśnienie tętnicze krwi. Warto jednak pamiętać, że według wytycznych Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego nie jest konieczna całkowita rezygnacja z alkoholu. Mężczyźni mogą spożywać alkohol do 20-30 g dziennie, natomiast kobiety do 10-20 g, przeliczając na czysty etanol. Prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz podkreśla, że wszelkie używki dzielą się na te, które mają wpływ na nasilenie nadciśnienia oraz te, którym niekorzystnego wpływu nie udowodniono. Alkohol oraz papierosy zdecydowanie przyczyniają się do rozwoju choroby.

Jakie produkty powinniśmy zatem wybierać?

• Warzywa i owoce – W każdej diecie możemy znaleźć pełne wartości odżywczych owoce i warzywa. Przy nadciśnieniu tętniczym ich spożycie ułatwia zachowanie odpowiedniej wagi. Co więcej, zawierają witaminę C oraz są źródłem magnezu, potasu i wapnia. Warzywa i owoce, które obniżają ciśnienie krwi to przede wszystkim: brukselka, brokuły, pomidory, pietruszka, jabłka, brzoskwinie i banany.
• Ryby – Tłuszcz omega-3 zawarty w rybach ma korzystny wpływ na układ krążenia. Dlatego są one idealnym zamiennikiem produktów z dużą zawartością tłuszczów zwierzęcych. Dietetycy osobom chorym na nadciśnienie tętnicze proponują szczególnie łososia i świeżą makrelę.
• Produkty z dużą ilością błonnika – Największa ilość tej substancji zawarta jest w kaszach, ciemnym pieczywie, a także w otrębach i płatkach kukurydzianych. Błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu, korzystnie wpływa na przemianę materii, dlatego jest bardzo istotny w leczeniu nadciśnienia tętniczego.
Sposób odżywiania przy nadciśnieniu tętniczym nie różni się bardzo od ogólnie przyjętych zasad zdrowego odżywiania. Dlatego chorzy nie muszą stosować restrykcyjnych diet, wystarczy zwracać większą uwagę na wybierane w sklepach produkty. Dania polecane osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze są bardzo smaczne, warto więc wypróbować sprawdzone przepisy.

Artykuł został napisany na podstawie materiałów programu „Zdrowa ONA”.

Angelika Adryjanek

Komentarze

Znajdź najlepszego lekarza

Reklama

Artykuły Prawidłowa dieta przy nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze (Hypertensio arterialis) jest to choroba układu krążenia polegająca na stałym lub okresowym podwyższeniu...

Diety

Diety

Diety zdrowotne, profilaktyczne związane z chorobami serca i układu krążenia: dieta obniżająca poziom triglicerydów, dieta...

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska jest to określenie stosowane do określenia diety stosowanej przez ludzi żyjących w basenie Morza...

Nadciśnienie ciążowe

Nadciśnienie ciążowe

Nadciśnieniem ciążowym nazywamy nadciśnienie, które rozwija się w drugiej połowie ciąży, tj. po dwudziestym tygodniu ciąży....

Tagi Prawidłowa dieta przy nadciśnieniu tętniczym

Grupy Prawidłowa dieta przy nadciśnieniu tętniczym

Grupa Nadciśnienie

Grupa Nadciśnienie

Grupa dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze. Ciężko jest się z tego schorzenia wyleczyć, ale o przebiegu i łagodzeniu objawów lub lekach zawsze można porozmawiać.

Grupa Wysokie ciśnienie

Grupa Wysokie ciśnienie

Grupa dla osób z wysokim ciśnieniem, gdzie wymienisz się doświadczeniem na temat przyczyn skoków ciśnienia, przyjmowanych lekach oraz naturalnych metodach obniżania wysokiego...

Grupa Żyła

Grupa Żyła

Grupa dla osób z różnymi schorzeniami dotyczącymi żył. Dowiedz się jak objawiają się schorzenia żył, jak je leczyć oraz czego należy się obawiać. Podziel się swoją wiedzą na temat...

Grupa Guzki

Grupa Guzki

Guzki na ciele mogą powstawać na skutek rozmaitych procesów i świadczyć o różnych schorzeniach. Porozmawiaj o niepokojących Cię zgrubieniach na ciele i dowiedz się jak to było z...