Produkty mleczne zmniejszają ryzyko ataku serca

Produkty mleczne zmniejszają ryzyko ataku serca

W ostatnim czasie produkty mleczne nie cieszyły się dobra sławą ze względu na tłuszcze nasycone, których są źródłem, a które stanowią czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jak na ironię, Szwedzkie badania doniosły, że tłuszcze zawarte w produktach mlecznych redukują ryzyko wystąpienia ataku serca.

Dobroczynne właściwości przetworów mlecznych

Nowe dane nie stwierdzają, że przetwory mleczne stanowią ochronę przed atakiem serca. Jednak co najmniej jeden ich aspekt przyczynia się do zmniejszenia ryzyka - szczególnie u kobiet (pewnie dlatego, że kobiety zazwyczaj spożywają więcej takich przetworów niż mężczyźni).

Naukowcy nie dzielili produktów mlecznych ze względu na zawartość tłuszczu, więc nie można stwierdzić, że dobroczynne działanie zawdzięczane jest produktom pełnotłustym lub odtłuszczonym. A szkoda, gdyż mogłoby to znacznie podnieść wartość tych badań.

Szwedzcy naukowcy są zgodni co do tego, że mleko to coś więcej niż tłuszcz i białko. Mleko zawiera pierwiastki śladowe, hormony i inne składniki. I to właśnie ta unikalna kombinacja może stanowić ochronę przed wystąpieniem ataku serca.

Skala badania

Naukowcy z jednego ze szwedzkich uniwersytetów przeanalizowali stan zdrowia, dietę i inne dane dotyczące stylu życia (np. palenie papierosów) grupy mieszkańców w latach 1987-1999. Badanych podzielono na trzy grupy. Pierwsze dwie stanowili zarówno kobiety jak i mężczyźni. Natomiast trzecią same kobiety.

Do stycznia 2000 roku aż 1.200.696 osób wśród obserwowanych miało atak serca. Zależnie od płci, jeden mężczyzna lub dwie kobiety, które nie miały ataku serca zostały losowo wybrane jako grupa kontrolna. Osoby takie wybierano na zasadzie tego samego wieku, płci i regionu zamieszkania co zawałowców, z którymi ich porównywano.

Wnioski po latach obserwacji

Ilość kwasów zawartych w przetworach mlecznych została zmierzona w próbkach krwi badanych. Im większe było ich stężenie tym mniejsze ryzyko ataku serca. Znacznie częściej duże ilości pożądanych kwasów znajdowało się w krwi kobiet, jednak u mężczyzn istnieje podobna tendencja.

Produkty mleczne - jeść czy nie jeść?

Biorąc pod uwagę takie czynniki ryzyka jak otyłość, nadciśnienie tętnicze i podwyższony poziom cholesterolu znaczenie związku pomiędzy tłuszczami pochodzącymi z przetworów mlecznych a atakiem serca jest umniejszane. Natomiast niektóre badania dowodzą, że spożywanie przetworów mlecznych obniża również ciśnienie krwi.

Różnica w spożywaniu przetworów mlecznych między kobietami i mężczyznami

Kobiety i mężczyźni różnią się nie tylko jeśli chodzi o ilość spożywania przetworów mlecznych, ale również wybierają oni inne rodzaje produktów. Kobiety, u których ryzyko wystąpienia zawału serca jest znacząco zmniejszone jedzą więcej żółtego serca, natomiast mężczyźni częściej wybierają produkty ze sfermentowanego mleka, np. kefiry czy jogurty. Mleko, jako główny produkt mleczny, jest zazwyczaj spożywane w takich samych ilościach zarówno przez mężczyzn jak i kobiety.

Szwedzkie badania burzą stereotyp, który zabraniał spożywania produktów mlecznych osobom, które chorują na serce. Co prawda i tu należy zachować pewien umiar. Jak to zazwyczaj bywa szwedzkie badania dowiodły, że i w tym przypadku należy znaleźć złoty środek, a więc nie rezygnować ani też nie przesadzać w spożywaniu mleka i jego pochodnych.

Diana Maciąg

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Produkty mleczne zmniejszają ryzyko ataku serca

Dieta po zawale serca

Dieta po zawale serca

Dieta po zawale serca powinna przede wszystkim być ukierunkowana na przeciwdziałanie chorobom sercowo-naczyniowym, które do...

Zmiana czasu a atak serca

Zmiana czasu a atak serca

Wraz ze zmianą czasu na letni rośnie liczba ataków serca, a jesienią, kiedy przechodzimy na czas zimowy - maleje - wynika z...

Gen ataku serca

Gen ataku serca

Co setny mieszkaniec świata jest nosicielem wrodzonej mutacji genu MYBPC3 prowadzącej do formowania się w organizmie...

Tagi Produkty mleczne zmniejszają ryzyko ataku serca

Grupy Produkty mleczne zmniejszają ryzyko ataku serca

Grupa Zawał serca

Grupa Zawał serca

Grupa dla osób, które przeszły zawał serca. Dowiedz się jak wyglądają objawy zawału, jak należy postąpić w przypadku zawału serca oraz jakie mogą wystąpić po nim komplikacje....

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...