Produkty spożywcze obniżające poziom trójglicerydów we krwi

Produkty spożywcze obniżające poziom trójglicerydów we krwi

Według danych szacunkowych, co piąty dorosły człowiek ma zbyt wysoki poziom trójglicerydów we krwi ‒ stan ten wiąże się ze zwiększonym ryzykiem poważnych problemów zdrowotnych. Co jeść, by obniżyć stężenie trójglicerydów?

Dieta dla zdrowia serca

Błędy żywieniowe, w tym nadmierna podaż węglowodanów prostych, tłuszczów nasyconych i cukru, to prosta droga do zbyt wysokiego stężenia trójglicerydów we krwi. Wbrew pozorom, obniżenie poziomu tych szkodliwych substancji nie wymaga żywieniowej rewolucji – wystarczy zastąpić niektóre produkty i dania ich zdrowszymi odpowiednikami. Jak to zrobić?

  • Pszenną bułkę z żółtym serem zastąp kromką razowego chleba z odrobiną masła orzechowego – pełnoziarniste pieczywo jest bogate w błonnik, a masło orzechowe zawiera zdrowe tłuszcze.
  • Omlet z serem na śniadanie syci, ale lepszym wyborem jest omlet z białek jaj z dodatkiem szpinaku, cebuli i papryki – rezygnacja z żółtka jaja zmniejsza ilość tłuszczów nasyconych w daniu.
  • Czekoladowe lub miodowe płatki śniadaniowe zawierają dużo kalorii i cukru – zdrowszy wybór to pełnoziarniste płatki owsiane, które przyczyniają się do spadku poziomu trójglicerydów we krwi. Ograniczenie spożycia węglowodanów prostych może zredukować stężenie trójglicerydów aż o 28%.
  • Słodkie napoje gazowane lub owocowe dostarczają dużych ilości cukru, powodując tym samym wzrost masy ciała i poziomu trójglicerydów. Warto zastąpić je niesłodzoną herbatą, wodą i niskotłuszczowym mlekiem.
  • Ciastka to słodka propozycja na deser, ale zdrowszą alternatywą są niesolone orzechy (niewielka porcja!). Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze, witaminę E oraz korzystny dla układu krążenia resweratrol.
  • Lody chłodzą w gorące dni, ale dla osób dążących do utrzymania poziomu trójglicerydów w normie ciekawszą propozycją jest mrożony jogurt z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich. Niskotłuszczowy jogurt korzystnie wpływa na cały organizm, a orzechy włoskie są szczególnie cenne dla układu sercowo-naczyniowego, zawierają bowiem zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3.

Wartościowe pod względem odżywczym produkty spożywcze nie tylko sprzyjają obniżeniu poziomu trójglicerydów we krwi, ale także dostarczają cennych składników, które zapewniają sprawne funkcjonowanie wszystkich narządów.

Joanna Brodziak

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Produkty spożywcze obniżające poziom trójglicerydów we...

Triglicerydy (trójglicerydy)

Kliniczna korelacja pomiędzy stężeniem triglicerydów (trójglicerydów) a częstością występowania choroby niedokrwiennej serca jest...

Tagi Produkty spożywcze obniżające poziom trójglicerydów we...

Grupy Produkty spożywcze obniżające poziom trójglicerydów we...

Grupa Zawał serca

Grupa Zawał serca

Grupa dla osób, które przeszły zawał serca. Dowiedz się jak wyglądają objawy zawału, jak należy postąpić w przypadku zawału serca oraz jakie mogą wystąpić po nim komplikacje....

Grupa Udar mózgu

Grupa Udar mózgu

Grupa dla osób, które przeszły udar mózgu lub żyją z takimi osobami. Dowiedz się czego można się spodziewać po udarze niedokrwiennym mózgu, jakie są jego przyczyny i komplikacje.

Grupa Trójglicerydy

Grupa Trójglicerydy

Zastanawiasz się jaki powinien być prawidłowy poziom trójglicerydów? Obawiasz się podwyższonym jego poziomem? Dowiedz się o czym może świadczyć podwyższony poziom trójglicerydów i...