Wpływ kwasów Omega na obszary funkcjonowania organizmu inne niż serce i układ krwionośny

Wpływ kwasów Omega na obszary funkcjonowania organizmu inne niż serce i układ krwionośny

Korzyści płynące ze spożywania kwasów Omega są od kilkudziesięciu lat przedmiotem badań naukowców na całym świecie. Pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych Omega-3 na serce i układ krążenia został potwierdzony w wielu badaniach klinicznych. Należy jednak pamiętać, że zarówno kwasy Omega-3, jak i kwasy Omega-6 wpływają także na funkcjonowanie innych narządów.

Rola kwasów Omega

Zbilansowana dieta i suplementacja odpowiednich proporcji kwasów tłuszczowych pozwalają na uzyskanie licznych korzyści dla zdrowia. Stwierdzono, że kwasy Omega-3, poprzez zmniejszanie stanu zapalnego mogą mieć pozytywny wpływ na organizm chorych na tocznia, reumatoidalne zapalenie stawów lub astmę.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 mają również zastosowanie we wspomaganiu leczenia choroby maniakalno-depresyjnej. W badaniach wykazano, że kwasy te mogą spełniać rolę regulatorów u osób, które wytwarzają zbyt dużo lub zbyt mało związków chemicznych odpowiedzialnych za procesy związane z nastrojem. Dzienne dawki kwasów Omega-3 są zwykle przyjmowane jako dodatek do terapii przeciwdepresyjnej, co czasami pozwala na zmniejszenie dawki stosowanych leków. Nie oznacza to, że kwasy Omega są w stanie zupełnie zastąpić profesjonalne leczenie farmakologiczne. Kwasy te wywierają jednak dodatkowy wpływ ochronny, na przykład przed gwałtownym następowaniem manii po depresji.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe mają także inne działania:
  • Zwiększają poziom energii, wydolność i wytrzymałość organizmu - poprawiają procesy termiczne w organizmie, zwiększanie masy mięśniowej, zapobiegają uszkodzeniom mięśni i przyspieszają regenerację po wysiłku.
  • Wzmacniają układ odpornościowy - kwasy tłuszczowe Omega wytwarzają eikozanoidy, które regulują reakcje immunologiczne i zapalne. Kwasy Omega-3 mają działanie przeciwzapalne i mogą spowalniać uszkodzenia związane ze schorzeniami autoimmunologicznymi.
  • Poprawiają funkcjonowanie mózgu, korzystnie wpływają na nastrój, inteligencję, zachowanie i wzrok - mózg człowieka aż w 60% składa się z tłuszczu, a kwasy tłuszczowe są ważnym składnikiem całego układu nerwowego i są niezbędne w procesie wytwarzania serotoniny.
  • Wspomagają odchudzanie - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają nastrój i korzystnie wpływają na poziom energii, zmniejszając jednocześnie apetyt.
  • Regulują pracę narządów (wątroba, nerki) i gruczołów wewnątrzwydzielniczych (nadnercza i tarczyca). Przyspieszają procesy gojenia i są niezbędne do prawidłowego wzrostu.
  • Odgrywają ważną rolę w rozwoju płodowym - płód potrzebuje kwasów tłuszczowych, by jego układ nerwowy rozwijał się prawidłowo. Ponadto przyjmowanie suplementów z kwasem Omega-3 w ciąży zmniejsza ryzyko poronienia, stanu przedrzucawkowego i innych powikłań ciążowych.
  • Poprawiają trawienie - kwasy Omega-3 korzystnie wpływają na pracę jelit i łagodzą stany zapalne.
  • Zwiększają ochronę przed infekcjami, wzmacniają kości poprzez poprawę ich mineralizacji i chronią przed osteoporozą.
  • Chronią materiał genetyczny - kwasy tłuszczowe regulują ekspresję genów, a kwas Omega-3 blokuje wzrost komórek nowotworowych. Kwas Omega-6 (GLA) został uznany za jeden z trzech najbardziej skutecznych sposobów na PMS.
  • Wpływają korzystnie na skórę, włosy i paznokcie - kwasy Omega-3 są pomocne w leczeniu egzemy, łuszczycy i trądziku. U niektórych pacjentów z atopowym wypryskiem stosuje się kwas GLA (pochodna Omega-6).
  • Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.

Ile kwasów Omega należy spożywać?

Kwasy Omega mają wiele prozdrowotnych właściwości, ale nadmierne ich spożycie może wiązać się ze skutkami ubocznymi. Nadmiar kwasów Omega-3 jest niewskazany w przypadku osób ze skłonnością do zaburzeń rytmu serca. Nadmierne spożycie kwasów Omega może również zmniejszyć reaktywność działania układu odpornościowego, co zwiększa ryzyko infekcji. Przekraczanie zalecanej dawki kwasów Omega może także obniżać ilość płytek krwi i zwiększać ryzyko powikłań krwotocznych. Ostrożność należy zachować również w przypadku kwasów Omega-6. Nadmierne ich spożycie może prowadzić do rozwoju choroby serca, astmy, niektórych rodzajów raka, zapalenia stawów i depresji. Aby nie doszło do wystąpienia tych chorób, należy trzymać się zaleceń dotyczących dawkowania kwasów Omega. Warto jednak uświadomić sobie, że osoby spożywające duże ilości mięsa i produktów zbożowych przyjmują zwykle zbyt duże ilości kwasów Omega-6. Badania wykazały, że wielu mieszkańców krajów zachodnich spożywa kwasy Omega w stosunku 10:1 (Omega-6 do Omega-3). Znacznie korzystniejsze jest zachowanie równowagi – najlepiej jest nie przekraczać stosunku 4:1 kwasów Omega-6 do Omega-3.

Joanna Brodziak

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Wpływ kwasów Omega na obszary funkcjonowania organizmu...

Rola kwasów Omega-3 i Omega-6

Rola kwasów Omega-3 i Omega-6

Kwasy Omega-3 i Omega-6 to niezbędne dla zdrowia człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm ludzki nie jest w stanie...

Tagi Wpływ kwasów Omega na obszary funkcjonowania organizmu...

Grupy Wpływ kwasów Omega na obszary funkcjonowania organizmu...

Grupa Zawał serca

Grupa Zawał serca

Grupa dla osób, które przeszły zawał serca. Dowiedz się jak wyglądają objawy zawału, jak należy postąpić w przypadku zawału serca oraz jakie mogą wystąpić po nim komplikacje....

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...

Grupa Udar mózgu

Grupa Udar mózgu

Grupa dla osób, które przeszły udar mózgu lub żyją z takimi osobami. Dowiedz się czego można się spodziewać po udarze niedokrwiennym mózgu, jakie są jego przyczyny i komplikacje.