Znany molekuł może być przyczyną pozytywnego wpływu alkoholu na serce

Znany molekuł może być przyczyną pozytywnego wpływu alkoholu na serce

Wiele badań dowiodło, że umiarkowane spożycie alkoholu jest korzystne dla serca, ale po raz pierwszy naukowcy odkryli dlaczego tak się dzieje. Otóż jedna ze znanych molekuł o nazwie Notch może być za to odpowiedzialna. Jeśli kolejne badania potwierdzą te przypuszczenia naukowcy zajmą się opracowywaniem terapii chorób serca imitujących pozytywny wpływ niewielkich ilości alkoholu.

Alkohol czy terapia imitująca jego działanie?

Autorka badań Eileen M. Redmond podkreśla, że zrozumienie wpływu akceptowanych społecznie czynności tj. spożywanie alkoholu jest ważne w badaniach mających na celu poprawę stanu zdrowia w społeczeństwie. Jeśli alkohol okazuje się być zdrowy dla chorych na serce to wcale nie musi oznaczać, że lekarze mają go zalecać swoim pacjentom. Jednak takie odkrycie prowadzi do opracowania nowych sposobów leczenia z wykorzystaniem pozytywnego wpływu alkoholu na organizm człowieka.

Alkohol a zdrowe serce

Poprzednie badania wykazują, że osoby spożywające alkohol w umiarkowanych dawkach rzadziej umierają z powodu schorzeń układu krążenia niż osoby niepijące. Przyjmuje się, że śmiertelność wśród abstynentów jest nawet o 20-40% wyższa. Jednak, jeśli założyć, że różnica wynosi zaledwie 20% warto przyjrzeć się w jaki sposób alkohol obniża ryzyko zgonu u chorych na serce.

Alkohol a molekuł Notch

Badania dowiodły, że umiarkowane spożycie alkoholu (od jednej do trzech dawek dziennie) blokuje molekuł o nazwie Notch, a więc przyczynia się do zapobiegania kumulacji komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, które przyczyniają się do zwężania naczyń i wystąpienia zawału serca lub udaru.

Badając molekuły naukowcy zwrócili uwagę na Notch ze względu na jego powiązanie ze zgonami u chorych na serce poprzez rozrost i przemieszczanie się komórek mięśni gładkich powodujących miażdżycę tętnic.

Zespół badaczy analizował wpływ umiarkowanych ilości alkoholu na komórki mięśni gładkich w naczyniach wieńcowych człowieka i tętnicy szyjnej myszy. W obu przypadkach regularne dostarczanie małych ilości alkoholu blokowało molekuł, a więc obniżało produkcję i rozrost komórek mięśni gładkich pozostawiając naczynia drożnymi.

Jak alkohol blokuje Notch?

Teraz, gdy odkryto związek alkoholu z molekułą Notch pozostaje dokładne przeanalizowanie tego procesu na poziomie biochemicznym, aby wiedzieć, w jaki sposób dochodzi do blokady. Zadanie to nie należy do najprostszych, gdyż istnieje wiele potencjalnych punktów, na które może wpływać alkohol.

Diana Maciąg

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Znany molekuł może być przyczyną pozytywnego wpływu...

Miażdżyca naczyń trzewnych

Miażdżycą naczyń trzewnych nazywamy stan, w którym w wyniku uogólnienia procesów miażdżycowych, zmienione są tętnice pnia...

Tagi Znany molekuł może być przyczyną pozytywnego wpływu...

Grupy Znany molekuł może być przyczyną pozytywnego wpływu...

Grupa Alkohol

Grupa Alkohol

Możesz się tu dowiedzieć czy leki, które zażywasz można łączyć z alkoholem i z jakimi konsekwencjami się to wiąże oraz o wpływie alkoholu na organizm człowieka.