Zobacz, dlaczego warto jeść keczup

Zobacz, dlaczego warto jeść keczup

Keczup to popularny, choć kojarzony zwykle z niezdrowym jedzeniem, dodatek do dań. Niedawno fińscy naukowcy wykazali, że codzienne spożywanie keczupu wspomaga leczenie choroby serca.

Badania nad właściwościami keczupu

Naukowcy z Uniwersytetu w Oulu w Finlandii przeanalizowali wpływ sosu pomidorowego na naczynia krwionośne. W trakcie trwającego trzy tygodnie badania, grupa ochotników każdego dnia dodawała kilka kropli keczupu do każdego posiłku (łącznie 30 g dziennie) lub spożywała klasyczny sok pomidorowy (400 ml dziennie). Porównanie wyników badania krwi sprzed eksperymentu i po nim pokazało, że spożycie wyrobów na bazie pomidorów spowodowało spadek poziomu „złego” cholesterolu LDL o niemal 13%. Stężenie cholesterolu całkowitego zmniejszyło się natomiast o prawie 6%. Tym samym uczestnicy badania stali się mniej podatni na zawał mięśnia sercowego i udar mózgu.

Wyniki przeprowadzonej analizy były zaskakujące, zważywszy krótki czas trwania eksperymentu i fakt, iż osoby biorące w nim udział miały prawidłowy poziom cholesterolu na początku badania.

Jedz pomidory na zdrowie!

Dobra sława pomidorów to nie przypadek – wiele wcześniejszych badań wykazało prozdrowotne właściwości tych czerwonych owoców, na przykład działanie przeciwnowotworowe. Jedno z badań, przeprowadzone na tysiącach mężczyzn, udowodniło, że spożywanie co najmniej dziesięciu porcji pomidorów w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty aż o 45%. Najprawdopodobniej jest to zasługa likopenu, czyli czerwonego barwnika znajdującego się w pomidorach. Jest to bowiem niezwykle silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniem.

Według danych szacunkowych, około 70% osób po 45 roku życia ma zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi. Stan ten wiąże się z większą podatnością na rozwój miażdżycy, a co za tym idzie – choroby niedokrwiennej serca. Obniżając poziom cholesterolu, zmniejszamy ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych w obrębie układu sercowo-naczyniowego, zwiększając swoje szanse na zdrowe i długie życie. Dobrym i bezpiecznym sposobem na uzyskanie tego efektu jest codzienne spożywanie keczupu lub picie soku pomidorowego.

Joanna Brodziak

Źródło: Daily Mail

Zdjęcie autorstwa shamaasa / CC BY.

Znajdź najlepszego lekarza

Artykuły Zobacz, dlaczego warto jeść keczup

Tagi Zobacz, dlaczego warto jeść keczup

Grupy Zobacz, dlaczego warto jeść keczup

Grupa Zawał serca

Grupa Zawał serca

Grupa dla osób, które przeszły zawał serca. Dowiedz się jak wyglądają objawy zawału, jak należy postąpić w przypadku zawału serca oraz jakie mogą wystąpić po nim komplikacje....

Grupa Dieta

Grupa Dieta

Zastanawiasz się jak przy pomocy diety poprawić stan swojego zdrowia przy chorobie układu krążenia? Zapytaj innych użytkowników i podziel się swoim doświadczeniem jak zmiana diety...

Grupa Cholesterol

Grupa Cholesterol

Wysoki cholesterol jest problemem coraz większej liczby ludzi. Jeśli zastanawiasz się czy masz prawidłowe wyniki lub chcesz dowiedzieć się jak obniżyć poziom cholesterolu trafiłeś...